Pestycydy w żywności
Po internecie krąży wiele mitów o środkach ochrony roślin, w tym artykule zapoznamy się z faktami. Dowiesz się czym są pestycydy, czy są szkodliwe, jakie badania przeprowadzono w ostatnim czasie i jak pozbyć się drobnoustrojów i środków chemicznych z powierzchni Twoich ulubionych warzyw i owoców.
Pestycydy - co to?
Pestycydy to środki chemiczne, które pełnią funkcję tarczy ochronnej i swego rodzaju “leku” dla roślin, narażonych na działanie grzybów, owadów i chwastów. Są używane w momencie gdy inne, niechemiczne metody są niewystarczające. Ich stosowanie pozwala rolnikom ograniczać szkody i utrzymywać rośliny w dobrej kondycji, tak by potem można było je zakupić.
W grę wchodzą również rozporządzenia unijne, które m.in. regulują ile pozostałości środków chemicznych jest dopuszczalne, by wprowadzić produkty spożywcze do obrotu. Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa, a także Sanepid sprawują pieczę nad ich kontrolą i dopuszczeniem na półki sklepowe.
Czy pestycydy są szkodliwe?
Będąc przy dopuszczalnych dawkach, należy zaznaczyć, że poprawne używanie pestycydów i nie przekraczanie norm nie stanowi dla nas zagrożenia. Natomiast nie ma żadnych badań certyfikowanych laboratoriów GLP, które wskazywałyby jaki wpływ ma długotrwałe i cykliczne przyjmowanie pestycydów do naszego organizmu. W tej kwestii pojawiają się znaki zapytania.
W 2021 roku NIZP PZH - PIB przeprowadziło badanie warzyw i owoców.
Najgorzej w przeliczeniu na próbkę wypadły grejpfruty, winogrona, truskawki, banany, rukola, mandarynki i seler łodygowy. Co NIE OZNACZA, że nie można ich spożywać. Trzeba je dobrze umyć.
Jak myć warzywa i owoce?
Według Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin produkty spożywcze najlepiej jest umyć po prostu wodą. Jednak po uprzednim, dokładnym umyciu rąk. Drobnoustroje i bakterie, które znajdują się na naszych rękach, a także na rękach ludzi, którzy dotykali Twoje ulubione ligole czy inne championy są według PSOR, dużo bardziej szkodliwe niż pozostałości pestycydów.
Mycie warzyw w sodzie oczyszczonej
Kolejnym sposobem, nierekomendowanym przez PSOR, jest mycie produktów spożywczych w sodzie oczyszczonej. Osobiście - my również tego nie rekomendujemy ze względu na możliwą zmianę walorów smakowych. Na jedną łyżkę sody używamy 1 litra wody. Następnie płuczemy warzywa lub owoce w powstałej mieszance, a nawet zostawiamy na kilka minut w roztworze.
Mycie owoców w occie
Wybierając ten sposób wlej do 1 litra wody pół szklanki octu i płucz produkty spożywcze przez 2-5 minut. Ten sposób jest najpopularniejszy w przypadku mycia truskawek.
Mydło potasowe do mycia owoców i warzyw Powrót do natury
To nasze ostatnie odkrycie. Postanowiliśmy je przetestować i nie da się ukryć - to bardzo wygodny sposób. Dlatego Mydło potasowe marki Powrót do Natury możecie od lipca znaleźć w ofercie Ekopolki! Umyte w mydle potasowym owoce i warzywa możemy zjeść od razu, nie pozostawia ono żadnego osadu.
Traktujemy nim wszystkie owoce i warzywa, które spożywamy - nawet wtedy kiedy nie jemy skórki, bo drobnoustroje i pozostałości środków chemicznych znajdujące się na skórkach możemy łatwo przenieść palcami na owoc, który potem trafia do naszej jamy ustnej.
Najczęściej używamy go bezpośrednio, jednak są dwa sposoby użycia. Oto one:
🍋Stwórz roztwór mydlany - na 50 ml mydła przypada litr ciepłej wody i umyj w nim produkty. W przypadku tych z grubą skórką jak np. cytrusy użyj szczoteczki lub ściereczki. Pozostaw je w wytworzonym roztworze i opłucz ciepłą wodą.
🍊Nałóż mydło bezpośrednio na dłonie, rozprowadź je na zwilżonym wodą owocu, wmasuj, pocieraj i spłucz pozostałości piany wodą.
Gdzie kupisz mydło potasowe?
Mydło potasowe do mycia warzyw i owoców Powrót do natury 500 ml
Bibliografia:
„Pozostałości pestycydów w owocach i warzywach – fakty i mity.” dr hab. Paweł Struciński, prof. NIZP PZH - PIB
“Pestycydy: czym są i po co się je stosuje?” PSOR