Składniki aktywne esencji kojącej Polny Warkocz:
- Korzeń tarczycy bajkalskiej (Scutellaria Baicalensis Root) obfituje bogactwem składników aktywnych, dzięki którym napar wykazuje szerokie spektrum właściwości, korzystnie wpływając na kondycję skóry. Delikatnie rozświetla cerę, przywracając jej świeży i naturalny wygląd.
- Hydrolat z Kwiatów Czerwonego Maku (Papaver Rhoeas Flower Water) ze względu na swoje właściwości odpowiedni jest do pielęgnacji cery wrażliwej. Działa kojąco i łagodząco, doskonale odświeża i tonizuje.
- Saccharomyces Ferment Filtrate - powstała w procesie fermentacji składników pochodzenia roślinnego łagodna mieszanina wyselekcjonowanych enzymów wykazuje synergiczne działanie przeciwutleniające, rozjaśniające i uspokajające, przez co potęguje właściwości pozostałych składników esencji. Jest naturalnym, nietoksycznym surowcem zgodnym z ECO CERT, certyfikowanym przez NATURAL PRODUCTS ASSOCIATION oraz odpowiednim dla wegan.
- Pro-witamina B5 (D-pantenol) jest naturalnym składnikiem obecnym w skórze. Wykazuje działanie synergiczne z pozostałymi składnikami esencji; nawilża, łagodzi podrażnienia wspomaga regenerację. Ma właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. Nie podrażnia, nie uczula.
Zastosowany w Esencji Kojącej układ DHA-BA jest jednym z najbezpieczniejszych konserwantów dopuszczonych przez ECOCERT do stosowania w kosmetykach organicznych, w tym m.in. również w kosmetykach przeznaczonych dla dzieci i niemowląt, alergików oraz produktach stosowanych w okolicach ust i oczu.
Skład INCI: Aqua, Papaver Rhoeas Flower Water, Glycerin*, Panthenol, Saccharomyces Ferment Filtrate, Scutellaria Baicalensis Root, Benzyl Alcohol**, Dehydroacetic Acid**
*składnik pochodzenia roślinnego
**układ konserwujący rekomendowany przez Eco-cert do stosowania w kosmetykach organicznych
Składniki: Woda, Napar z Korzenia Tarczycy Bajkalskiej, Hydrolat z Kwiatów Czerwonego Maku, Pantenol, Wyselekcjonowane Enzymy Roślinne*, Alkohol Benzylowy**, Kwas Dehydrooctowy**